Płyta gazowa czy indukcyjna?

Polacy wciąż przedkładają domowe posiłki nad dania gotowe, catering czy jedzenie na mieście. Dlatego tak ważną rolę w naszych kuchniach pełni płyta grzewcza. Do niedawna wybór płyt grzewczych był bardzo ograniczony i sprowadzał się do płyt gazowych z otwartym płomieniem i płyt indukcyjnych. Obecnie rynek płyt grzewczych oferuje jeszcze jedno rozwiązanie. Jest nim płyta gazowa bez płomieni. Zastanawiasz się które z dostępnych rozwiązań najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?

Indukcja czy gaz? 

Zarówno płyty indukcyjne, jak i gazowe oferują liczne zalety, co nie czyni je wolnymi od wad. To, które rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni zależy do czynników indywidualnych. Pod uwagę należy wziąć:

  • komfort użytkowania płyty,
  • koszt jej eksploatacji,
  • przyzwyczajenia kulinarne,
  • bezpieczeństwo użytkowania źródła ciepła w kuchni.

Płyty indukcyjne 

Płyty indukcyjne bardzo dobrze sprawdzają się tam, gdzie zależy nam na nowoczesnym designie i dużym komforcie użytkowania. Dzięki zintegrowanym sterownikom możemy zarządzać czasem gotowania, opóźniać włączenie płyty czy regulować moc grzania. Dodatkową zaletą oferowanego rozwiązania jest również bezpieczeństwo. Indukcja jest pozbawiona otwartego płomienia, a podczas gotowania nagrzewa się wyłącznie pole posiadające styczność z dnem garnka. Z tego tez powodu płyty indukcyjne są chętnie wybierane przez rodziny z małymi dziećmi oraz seniorów.

Przed ich zakupem należy sprawdzić instalację elektryczną w domu czy mieszkaniu, a także zaopatrzyć się w naczynia ze specjalnie dostosowanym dnem. Należy bowiem pamiętać, że są to płyty elektryczne, które do podgrzewania wykorzystują pole elektromagnetyczne.

Tradycyjne płyty gazowe

W obiektach mieszkalnych, w których ciepła woda użytkowa jest podgrzewana przy pomocy piecyka gazowego przepływowego czy też kocioł grzewczy jest zasilany gazem z sieci montaż indukcji może się okazać nieopłacalny. Wynika to z faktu, iż zamiast do maksimum wykorzystywać opłatę stałą i przesyłową związaną z zasilaniem piecyka gazowego/kotła grzewczego, użytkownik niepotrzebnie zwiększa zapotrzebowanie nieruchomości na prąd, który jest droższy od gazu. Dlatego też w nieruchomościach, w których aktywnie korzysta się z gazu bardziej opłacalne okazują się płyty gazowe.

Wybór płyt gazowych bardzo często podyktowany jest również nawykami kulinarnymi. Użytkownicy płyt gazowych podkreślają, że dania przyrządzane na płytach indukcyjnych smakują inaczej, co jest naturalnym wynikiem innego rozkładania się ciepła na naczyniu. Gaz zwiększa także zakres naczyń, z których możemy korzystać w kuchni. Oczywiście coraz więcej naczyń dostępnych jest również na indukcję (nawet wok), przy czym są to produkty bardzo drogie w zakupie.

Gaz czy gaz bez płomienia?

Alternatywę dla tradycyjnej płyty gazowej z otwartym płomieniem stanowi gaz pod szkłem. Płyty tego typu to innowacyjne rozwiązanie, które łączą zalety kuchni indukcyjnej z walorami płyty gazowej. Głównym atutem płyt gazowych pod szkłem jest bezpieczeństwo i ekonomia działania.

Efektywność tradycyjnych płyt gazowych jest szacowana na 40 do 50%, co oznacza, iż połowa wytwarzanego podczas spalania gazu ciepła ucieka, tym samym zwiększając koszty przyrządzania posiłków. Dla porównania sprawność płyt indukcyjnych jest szacowana na 85 do 95%. Pod tym względem, płyty indukcyjne są niezaprzeczanie bardziej ekonomiczne w użytkowaniu, a przyrządzane z ich pomocą posiłki tańsze – dotyczy to oczywiście nieruchomości, które nie korzystają aktywnie z gazu w instalacjach C.O. i C.W.U. Gaz pod szkłem pozwala uzyskać sprawność porównywalną ze sprawnością płyty indukcyjnej, przy jednoczesnym wykorzystaniu tańszego źródła energii. Dzięki temu gotowanie na gazie pod szkłem jest jeszcze tańsze.

A jak wygląda użytkowanie płyty gazowej pod szkłem?

Pod względem codziennego użytkowania płyta gazowa pod szkłem bardziej przypomina indukcję niż tradycyjną płytę gazową. Obok pól grzewczych zamkniętych pod szkłem kuchenka została wyposażona w szereg czujników, które informują Cię m.in.:

  • o zalaniu płyty grzewczej,
  • o wszelkich nieprawidłowościach w procesie spalania.

Dodatkowo automatyka płyt gazowych pod szkłem uniemożliwia przypadkowe uruchomienie pola grzewczego i zapobiega przypalaniu się pozostawionych na gazie garnków. Dzięki temu gotowanie jest bardziej bezpieczne i komfortowe, a kuchnia pozostaje przyjaznym miejscem dla całej rodziny.

Płyty DynaCook: Płomień pod pełną kontrolą 

Płyty gazowe DynaCook są efektem wieloletnich prac i badań nad technologią gaz pod szkłem. To innowacyjny polski produkt, który efektywnie gospodaruje gazem spalanym w wysokiej temperaturze generując przy tym niemałe oszczędności. Płyty gazowe DynaCook zużywają znikome ilości prądu i zmniejszają zużycie gazu. Podłączenie płyty gazowej do prądu umożliwia sterowanie przy pomocy panelu dotykowego oraz zasila funkcję odpowiadającą za automatyczne zapalanie gazu. Maksymalne zużycie energii elektrycznej płyty gazowej wynosi 35 W, natomiast w przypadku płyty indukcyjnej zużycie może wynosić nawet 11000 W.

Płyty DynaCook są rozwiązaniem nie tylko oszczędnym ale również ekologicznym. To dzięki dokładnie przeprowadzonemu procesowi spalania gazu w wysokiej temperaturze. Podczas gotowania do atmosfery przedostaje się mniej szkodliwego dwutlenku węgla niż w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych. Warto nadmienić również, że produkty DynaCook są całkowicie bezpieczne, głównie ze względu na umieszczenie palnika pod powierzchnią szkła. Dodatkowym autem jest także uniwersalny charakter – płyta może być zasilana gazem z sieci lub paliwem ze zbiornika. W obu przypadkach pracuje z taką samą wysoką sprawnością.

Płyta indukcyjna czy gazowa: Co w takim razie wybrać?

Wybór płyty grzewczej powinien być podyktowany względami użytkowymi i ekonomicznymi. Płyty gazowe są alternatywą dla płyt indukcyjnych. Oba produkty idealnie sprawdzą się w małych pomieszczeniach jak i w otwartych kuchniach. Ich nowoczesny i minimalistyczny wygląd dopasuje się do każdego wnętrza. Zarówno jedne jak i drugie rozwiązanie będzie idealne dla osób ceniących sobie wygodę oraz komfort podczas przygotowywania posiłków, jednak należy pamiętać, że użytkowanie płyty indukcyjnej wiąże się z większymi kosztami. Gaz jest relatywnie tanim źródłem energii, a jeśli korzystamy z niego w domu na co dzień, z pewnością warto użytkować go także w kuchni. 

Płyty indukcyjne zapewniają wyższą sprawność i są bardziej bezpieczne. Podobne walory oferuje gaz pod szkłem, przy czym samo użytkowanie płyty jest jeszcze tańsze niż gotowanie na indukcji. W tym miejscu warto również wspomnieć o prezencji nowoczesnych płyt gazowych ze szkłem, które wizualnie bardzo przypominają płyty indukcyjne, tym samym doskonale wpisując się w aranżację nowoczesnych wnętrz. Wybór płyty gazowej DynaCook jest dla użytkowników długotrwałą, niezawodną inwestycją w innowacyjną technologię.